Date
19.05.2023.

Općina Poličnik: Uspješan pilot projekt katastarske izmjere

Općina Poličnik je jedna od općina u kojoj je proveden pilot projekt katastarske izmjere i na njenom primjeru se pokazalo koliko je Višegodišnji program katastarske izmjere građevinskih područja 2021.-2030. potreban na području cijele Hrvatske.

Neriješeno stanje u zemljišnoj knjizi stvaralo je neprestane poteškoće u pripremi dokumentacije za razvojne projekte općine Poličnik. Privatni vlasnici također su mjesecima, a ponekad i godinama i uz velike troškove rješavali zaostale i neusklađene imovinskopravne odnose. Prema riječima općinskog načelnika, Davora Lončara, Višegodišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja jedan je najvažnijih i temeljnih projekata koji će pokrenuti nebrojene pozitivne promjene ne samo kad je riječ o jedinicama lokalne samouprave, nego i u Hrvatskoj u cjelini.

Posao koji provodi Državna geodetska uprava na cijelom prostoru RH kroz proces novih izmjera i usklađivanja sa stvarnim stanjem stvara nove preduvjete za razvoj. Mi već radimo na programima, planovima i studijama koje će rezultirati ulaganjima u potencijale gospodarskog, demografskog, socijalnog, kulturnog i turističkog razvoja, a posebno seoskog turizma. Jedinice lokalne samouprave kroz ovaj projekt također imaju mogućnost  povećati prihode putem poreza na promet nekretnina. To nam svima otvara dodatne opcije za ulaganje u komunalne projekte koji podižu kvalitetu života“, izjavio je načelnik općine Poličnik, Damir Lončar.

Načelnik Lončar naglašava i da im je sudjelovanje u pilot projektu omogućilo uvid u kvalitetu rada koju na terenu provode stručnjaci Državne geodetske uprave, ali i izvođači radova koji su svojim odgovornim radom pokazali koliko im je stalo da izmjere uspiju na dobrobit svih korisnika. Izvrsna suradnja s lokalnim katastarskim uredima bila je ključna za uspjeh pilot projekta.

Prethodna Predočavanje elaborata katastarske izmjere – dio k.o. Donje Mekušje
Logotip Višegodišnjeg programa

Pronađi svoju nekretninu

Copyright © 2023 Državna geodetska uprava.