Date
09.05.2024.

Započela katastarska izmjera naselja Molunat u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Dana 8. svibnja 2024. godine svečano su otvoreni radovi na katastarskoj izmjeri za dio k.o. Đurinići, u općini Konavle u okviru provedbe Godišnjeg programa katastarskih izmjera za 2024. godinu.

Otvaranju radova nazočio je potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja i graditeljstva Branko Bačić, glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić, načelnik Općine Konavle Božo Lasić, zamjenica glavnog ravnatelja Maja Pupačić, voditelj odjela za katastar nekretnina Dubrovnik Zvonimir Šimunković i predstavnici tvrtke izvođača radova.

“Ovo je dio programa Vlade Republike Hrvatske kojim se putem Državne geodetske uprave i Ministarstva pravosuđa i uprave, rješavaju pitanja, stoljetne prirode. Zadnji put je ovdje izmjera bila u 19. stoljeću i od tada se zapravo po pitanju evidencija ništa nije događalo na sustavnoj razini. Vlada Republike Hrvatske je prepoznala da su temeljne evidencije katastra i zemljišnih knjiga one u koje treba investirati.  Dakle, da ovo nije trošak nego investicija koja će omogućiti ovome kraju kao i drugim krajevima Republike Hrvatske bolji i snažniji razvoj”, rekao je glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić.

Također je naglasio da će se ovim programom, kako na ostalim područjima Republike Hrvatske, tako i ovdje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, pa i na području općine Konavle, nastaviti aktivnosti, jer će Višegodišnjim programom katastarskih izmjera kojeg je donio Hrvatski sabor na prijedlog Vlade Republike Hrvatske, biti obuhvaćena sva građevinska područja Republici Hrvatskoj, negdje oko 600 tisuća hektara, i da će u taj posao biti uloženo negdje oko 400 milijuna eura u sljedećih 10 godina. 

Državna geodetska uprava ovu će katastarsku izmjeru provoditi otprilike godinu dana u kojem će biti obuhvaćeno 225 hektara površine i 820 katastarskih čestica. Vrijednost radova je 139.000 eura plus PDV. Temeljem Godišnjeg programa katastarskih izmjera građevinskih područja u 2023. za 2024. godinu izmjere će se provoditi na području 14 županija, 45 jedinica lokalne samouprave i 66 katastarskih općina. Na provedbi Programa u 2024. godini biti će angažirano ukupno 32 gospodarska subjekta, a oni će osigurati ukupno 353 geodetska te 42 pravna stručnjaka.

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić obratio se okupljenima te rekao kako su katastar i zemljišna knjiga u čitavoj Dalmaciji, u čitavoj priobalnoj Hrvatskoj, ali u velikom dijelu i cijele države oslonjena na izmjeru koja je rađena za vrijeme cara Franje Josipa, tamo negdje u prvoj polovici 19. stoljeća na temelju čega je formirana zemljišna knjiga, a da su se na cijelom području na kojoj je izmjera rađena dogodile na tisuće, ako ne i milijuni promjena, koje nisu evidentirane u službenim evidencijama. 

“Važno je reći da će nakon završetka izmjere, vaše zemljište toga dana vrijediti barem 30 posto više nego što vrijedi danas. A i Općina Konavle će imati značajno veći prihod”, kazao je Bačić. 

Prethodna Javna tribina – provođenje nove katastarske izmjere za dio k.o. Jelsa

Pronađi svoju nekretninu

Copyright © 2023 Državna geodetska uprava.