Date
13.07.2023.
In Vijesti

Sve informacije o Višegodišnjem programu katastarskih izmjera 2021.-2030. od sada su dostupne i putem mrežne stranice https://visegodisnjiprogram.dgu.hr. Stranica je i službeno puštena u rad sredinom srpnja i označava dodatni poticaj provedbi najvećeg katastarskog projekta u povijesti Hrvatske. 

Višegodišnji program katastarskih izmjera trajat će 10 godina, a njegov cilj je potpuna obnova katastra nekretnina i obnova, odnosno osnivanje zemljišnih knjiga na temelju provedenih izmjera za nekretnine u građevinskim područjima. Ovaj projekt je nastavak dugogodišnjih napora Vlade RH na digitalizaciji uprave koji će u pozitivnom smjeru preokrenuti procese upravljanja nekretninama. 

„Višegodišnji program katastarskih izmjera je projekt koji je Hrvatska predugo čekala. Na službenoj stranici projekta ćemo donositi sve informacije koje su bitne za razumijevanje postupka katastarske izmjere, ali i za razumijevanje važnosti Višegodišnjeg programa. Utjecaj koji će katastarska izmjera imati je gotovo nemjerljiv kako za privatne vlasnike tako i za budući razvoj i novi investicijski ciklus u Hrvatskoj. Zato pozivam sve privatne vlasnike nekretnina, poduzetnike, predstavnike jedinica lokalne samouprave i državnih institucija da sve potrebne informacije o Višegodišnjem programu potraže na službenim stranicama projekta“, izjavio je glavni ravnatelj Državne geodetske uprave, Antonio Šustić.

Provedba Višegodišnjeg programa katastarskih izmjera već je započela u nekim dijelovima Hrvatske i donosi iznimno pozitivne pokazatelje i odaziv vlasnika nekretnina. Do sada su postupci rješavanja imovinskopravnih odnosa trajali i do 7 godina, a procjenjuje se da će uz Višegodišnji program postupci trajati oko 15 mjeseci u slučajevima u kojima svi vlasnici budu suglasni oko trenutnog stanja nekretnine. 

Državna geodetska uprava je nositelj Višegodišnjeg programa, a inicirala ga je Vlada RH. Za desetogodišnju provedbu je predviđen iznos od 401.485.495,45 eura, a za sada su sredstva osigurana iz državnog proračuna. Državna geodetska uprava poziva vlasnike da budu aktivan sudionik katastarske izmjere i da uz potporu državnog proračuna riješe stoljetni problem i osiguraju čisti start generacijama koje dolaze.  

Prethodna Pozdravna riječ glavnog ravnatelja Državne geodetske uprave

Pronađi svoju nekretninu

Copyright © 2023 Državna geodetska uprava.