Date
28.02.2023.
In Vijesti

Svečano otvoreni radovi katastarske izmjere na području Gline i Topuskog

Višegodišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja za  razdoblje 2021. – 2030. započeo je i na području Gline i Topuskog. Radove su svečano otvorili potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Branko Bačić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković i glavni ravnatelj Državne geodetske uprave, Antonio Šustić, uz prisutnost župana Sisačko – moslavačke županije Ivana Celjaka, gradonačelnika Gline Ivana Jankovića i dogradonačelnice Branke Bakšić Mitić.

Ubrzani projekti obnove na području teško pogođenom potresom 2020. godine uvelike ovise i o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, te o novoj katastarskoj izmjeri koja će biti podloga za sve buduće radove na ovom području. Višegodišnji program katastarskih izmjera je najveći katastarski projekt u Republici Hrvatskoj od kada postoje zemljišne knjige. U Novom Selu Glinskom tako je, otkrivanjem ploče kojom se obilježava katastarska izmjera, obilježen početak višegodišnjeg programa katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021.-2030., koji počinje i na području Gline i Topuskog.

„Višegodišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja jedan je od najvažnijih projekata Vlade Republike Hrvatske i u svakoj narednoj godini će biti vidljiv njegov utjecaj na ukupni razvoj zemlje. Riječ je o katastarskoj izmjeri 600 tisuća hektara građevinskog zemljišta na kojemu se provodi 90 posto svih građevinskih aktivnosti. Nedavno smo započeli katastarsku izmjeru devet katastarskih općina u Petrinji, a danas započinje izmjera šest katastarskih općina u Glini. Doprinos je to revitalizaciji Banovine i preduvjet za nove investicije u Petrinji i Glini“, izjavio je potpredsjednik Vlade ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovineBranko Bačić.

Na području Grada Gline godišnjim programom katastarskih izmjera obuhvaćena su područja 6 katastarskih općina (Prekopa, dio Majske poljane, dio Kihalac, dio Maja, dio Marinbrod i dio Graberje).

„Ukupna površina za koju se provodi postupak obnove katastra i zemljišne knjige je 1.763 hektara, koje obuhvaća 6.430 katastarskih čestica, te 976 zgrada i kojom je obuhvaćena površina onih dijelova katastarskih općina na području Grada Gline koji su najteže nastradali u potresom pogođenom području u prosincu 2020. Radovi su započeli, a rok za dovršetak izmjere je kraj ove godine kada počinje postupak obnove zemljišne knjige i katastra koji se planira dovršiti u roku od 3 – 6 mjeseci. Pozivamo sve vlasnike da se odazovu pozivu na izmjeru obzirom da država investira u katastarsku izmjeru i rješavanje imovinsko pravnih odnosa za sve nekretnine na području izmjere“, izjavio je glavni ravnatelj Državne geodetske uprave, Antonio Šustić.

Za provedbu katastarskih izmjera i geodetskog nadzora nad provođenjem katastarskih izmjera za područje Grada Gline sredstava osigurana su u državnom proračunu u ukupnom iznosu od 11,001,891,00 kuna (1,460,202 EUR).

Katastarska izmjera započinje i za područje ostalih dijelova Sisačko-moslavačke županije. Godišnjim programom obuhvaćena su i područja gradova Siska, Kutine i Gline te općine Topusko i to dijelovi 21 katastarske općine. Ukupna površina za koju se provodi postupak obnove katastra i zemljišne knjige je 10.379 hektara, koje obuhvaća 52.071 katastarskih čestica, te 25.225 zgrada. Tu se nalaze i oni dijelovi katastarskih općina na području županije koji su najteže nastradali u potresom pogođenom području u prosincu 2020. Predviđeni rok dovršenja svih usluga iz ugovora je prosinac 2023.

Za provedbu katastarskih izmjera i geodetskog nadzora nad provođenjem katastarskih izmjera za područje županije osigurana su sredstava u ukupnom iznosu od 9.530.340,43 eura. Ukupna vrijednost ugovora za usluge katastarskih izmjera i usluge geodetskog nadzora za 18 katastarskih općina područja gradova Petrinje, Siska, Kutine i Gline te općine Topusko je 7.462.437,46 eura, dok je postupak nabave u tijeku za dijelove  katastarskih općina Prekopa, Majske Poljane, Kihalac i Petrinja.

Višegodišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021. – 2030. usvojio je Hrvatski sabor 1. listopada 2021. godine i ujedno je Vlada Republike Hrvatske 3. lipnja 2022. donijela Godišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja za 2022. godinu.

Sredstva potrebna za provedbu Programa za razdoblje 2021. – 2030. okvirno iznose 401.486.495,45 eura (3.025.000.000,00 kuna). Ona su dijelom osigurana na stavkama državnog proračuna, a većim dijelom Višegodišnji program financirat će se sredstvima iz EU fondova.

Ministri su održali sastanak s čelnicima županijske i gradske uprave na kojem je bilo riječi o aktivnostima i prioritetima obnove te su tom prilikom uručeni novi ugovori o potpori iz programa ruralnog razvoja lokalnim poljoprivrednicima.

Na kraju boravka na području Sisačko-moslavačke županije, okupljeni su posjetili Lječilište Topusko i korisnike Doma za starije i nemoćne Petrinja i Doma za starije i nemoćne osobe Glina koji su privremeno, do obnove domova, smješteni u Top Termama i Lječilištu Topusko.

Prethodna Otvoreni radovi katastarske izmjere na području Općine Topusko za katastarsku općinu Topusko i dio katastarske općine Hrvatsko Selo

Pronađi svoju nekretninu

Copyright © 2023 Državna geodetska uprava.